Weboldal alapok

Mi is az a mágikus h1 tag a weboldalon?
2021. szeptember 02., csütörtök
Szerző: Kabay Tamás

Mi is az a mágikus h1 tag a weboldalon?

Weboldal alapok: a h1 tag

A weboldalakat egy programozási nyelvben megírt kód segítségével jelenítik meg a böngészők. Ez a html programozási nyelv. A böngészők tehát a szövegek, képek megjelenítésére ún. html tag-eket használnak. Ezekből épül fel egy weboldal. Ezek a html tag-ek határozzák meg a weboldal felépítését és "mondják" meg a böngészőnek, hogy mi, micsoda az oldalon.
h1 főcím

Az egyik legfontosabb html tag: <h1>

Ezek közül az egyik legfontosabb az ún. <h1> html tag. De nézzük ...

Mire is való, mire jó, és mire használjuk a <h1> tag-et?

A weboldal egyes aloldalaira tekinthetünk úgy, mint egy újságban megjelenő cikkre. Az újság cikkek sokaságából áll és egy weboldalnál is az a jó, ha bő tartalommal, sok-sok cikkel találkozik a látogató.

Nézzük meg egy cikk felépítését!

Egy-egy cikk (ahogyan egy újságban is) általában a következő részekből áll össze: blog cikk felépítése Nézzük meg ennek a cikknek az ún. html kód verzióját: blog cikk html kódja Nos, e kettő kép összehasonlításából, már jól látszik, hogy hogyan jeleníti meg a böngésző a <h1>Főcím</h1> html kódot. Ha jól van a weboldal stílusa definiálva, akkor a <h1> tag-be írt szöveg lesz a legfeltűnőbb az oldalon, a legnagyobb betűmérettel. Ez logikus is, hiszen ez a cikk címe, ezt kell legjobban láthatóvá tenni. Pl. ennek a cikknek -amit épp most olvas- az a címe, hogy "Mi is az a mágikus h1 a weboldalon?". Ha felteker az oldal tetejére, akkor láthatja, hogy ez az első szöveg amivel találkozik és ez a legnagyobb betűméretű. (Bizonyos esetekben meg egyéb módon is kiemelik a főcímet, pl. színes betű vagy eltérő háttérszín alkalmazásával.)

Összefoglalva

A <h1> html tag-be írt szöveg a főcím, az adott aloldal címe, legfontosabb eleme.

Mik a legfontosabbak a főcímmel kapcsolatban?

Technikai megfelelés

Megbeszéltük, hogy a főcímet úgy tudjuk jelezni, hogy <h1> html tag-be tesszük. Használjunk csak egy főcímet, hiszen egy cikknek csak egy címe van/lehet. (Technikailag lehetne több <h1> is, de ezt nem javaslom.) Ahhoz, hogy a főcím <h1> tag-be kerüljön persze nem feltétlenül kell tudni programozni. Ebben ma már a különböző CMS-ek ( content management system = tartalomkezelő rendszer, mint pl. a Wordpress) sokat segítenek és egy egyszerű adminisztrációs felületen állítható be, hogy egy szöveget/címet <h1> tag-be tegyünk. Sőt, a sablonokban alapból be is van állítva, hogy a címet, maguktól <h1> tag-be teszik. Így nekünk már csak az alcímeket kell állítani. adminisztrációs felület

Tartalmi megfelelés

Ezt 2 szempontból érdemes elemezni.
  1. Legyen figyelem felkeltő Az oldalt azért írjuk, hogy el is olvassák a látogatók. Ha egy cikknek a címe figyelem felkeltő, megragadja az olvasót, csak akkor van rá esély, hogy azt el is olvassa.
  2. Segítse a Google-t, hogy előrébb kerüljön a keresőben Abban, hogy egy adott keresésre jó helyen szerepeljen az oldalunk a <h1> tag is sokat tud segíteni. A Google látja azt, hogy ez az oldal főcíme és ebből ő is azt gondolja, hogy a cím az alatta lévő tartalomról szól. Szóljon , tehát a főcím a tartalomról, mégpedig lehetőleg úgy, hogy a legfontosabb kulcsszavunk a cím elejére kerüljön.
A legfontosabb, tehát, hogy a h1 html tag-et a főcímre használjuk, egy oldalon egyszer és legyen figyelemfelkeltő.
címkék: főcím |h1 |html |tag

Szerző:

Okleveles informatikai mérnök, marketing kommunikációs szaküzemgazdász, PR szaküzemgazdász, film- és TV producer
Kapcsolódó cikkek
Milyen címek maradtak még?

Milyen címek maradtak még?

Amennyiben tovább szeretnénk tagolni egy-egy bejegyzést, akkor használhatjuk a fejezetnél kisebb egységek címének a h4 tag-et. Ha még tovább szeretnénk bontani, akkor pedig a h5-öt és a h6-ot is.

bővebben
Fejezet címek: a h3 html tag

Fejezet címek: a h3 html tag

A h3 html tag-et a cikkek egyes fejezeteinek címére használhatjuk. A cím tag-eket (h1, h2, h3, h4, stb.) használatának módját mindig az adott oldal struktúrájához kell igazítani.

bővebben
h2 html tag az alcím és mi még?

h2 html tag az alcím és mi még?

Weboldal alapok: a h2 html tag Az előző részben már írtam egy rövid ismertetőt a h1 tag-ről, a főcímről, melyet itt olvashat. Most nézzük meg a következő tag-et a h2-őt! Alcím A h2 használata már kötetlenebb, mint a h1-é. Míg a h1-et jellemzően egyszer használjuk egy...

bővebben
Blogértesítő

Kérj értesítőt a legfrissebb cikkek megjelenéséről!