Weboldal alapok

Mi is az a mágikus h1 tag a weboldalon?
2021. szeptember 02., csütörtök
Szerző: Kabay Tamás

Mi is az a mágikus h1 tag a weboldalon?

Weboldal alapok: a h1 tag

A weboldalakat egy programozási nyelvben megírt kód segítségével jelenítik meg a böngészők. Ez a html programozási nyelv. A böngészők tehát a szövegek, képek megjelenítésére ún. html tag-eket használnak. Ezekből épül fel egy weboldal. Ezek a html tag-ek határozzák meg a weboldal felépítését és "mondják" meg a böngészőnek, hogy mi, micsoda az oldalon.
h1 főcím

Az egyik legfontosabb html tag: <h1>

Ezek közül az egyik legfontosabb az ún. <h1> html tag. De nézzük ...

Mire is való, mire jó, és mire használjuk a <h1> tag-et?

A weboldal egyes aloldalaira tekinthetünk úgy, mint egy újságban megjelenő cikkre. Az újság cikkek sokaságából áll és egy weboldalnál is az a jó, ha bő tartalommal, sok-sok cikkel találkozik a látogató.

Nézzük meg egy cikk felépítését!

Egy-egy cikk (ahogyan egy újságban is) általában a következő részekből áll össze: blog cikk felépítése Nézzük meg ennek a cikknek az ún. html kód verzióját: blog cikk html kódja Nos, e kettő kép összehasonlításából, már jól látszik, hogy hogyan jeleníti meg a böngésző a <h1>Főcím</h1> html kódot. Ha jól van a weboldal stílusa definiálva, akkor a <h1> tag-be írt szöveg lesz a legfeltűnőbb az oldalon, a legnagyobb betűmérettel. Ez logikus is, hiszen ez a cikk címe, ezt kell legjobban láthatóvá tenni. Pl. ennek a cikknek -amit épp most olvas- az a címe, hogy "Mi is az a mágikus h1 a weboldalon?". Ha felteker az oldal tetejére, akkor láthatja, hogy ez az első szöveg amivel találkozik és ez a legnagyobb betűméretű. (Bizonyos esetekben meg egyéb módon is kiemelik a főcímet, pl. színes betű vagy eltérő háttérszín alkalmazásával.)

Összefoglalva

A <h1> html tag-be írt szöveg a főcím, az adott aloldal címe, legfontosabb eleme.

Mik a legfontosabbak a főcímmel kapcsolatban?

Technikai megfelelés

Megbeszéltük, hogy a főcímet úgy tudjuk jelezni, hogy <h1> html tag-be tesszük. Használjunk csak egy főcímet, hiszen egy cikknek csak egy címe van/lehet. (Technikailag lehetne több <h1> is, de ezt nem javaslom.) Ahhoz, hogy a főcím <h1> tag-be kerüljön persze nem feltétlenül kell tudni programozni. Ebben ma már a különböző CMS-ek ( content management system = tartalomkezelő rendszer, mint pl. a Wordpress) sokat segítenek és egy egyszerű adminisztrációs felületen állítható be, hogy egy szöveget/címet <h1> tag-be tegyünk. Sőt, a sablonokban alapból be is van állítva, hogy a címet, maguktól <h1> tag-be teszik. Így nekünk már csak az alcímeket kell állítani. adminisztrációs felület

Tartalmi megfelelés

Ezt 2 szempontból érdemes elemezni.
  1. Legyen figyelem felkeltő Az oldalt azért írjuk, hogy el is olvassák a látogatók. Ha egy cikknek a címe figyelem felkeltő, megragadja az olvasót, csak akkor van rá esély, hogy azt el is olvassa.
  2. Segítse a Google-t, hogy előrébb kerüljön a keresőben Abban, hogy egy adott keresésre jó helyen szerepeljen az oldalunk a <h1> tag is sokat tud segíteni. A Google látja azt, hogy ez az oldal főcíme és ebből ő is azt gondolja, hogy a cím az alatta lévő tartalomról szól. Szóljon , tehát a főcím a tartalomról, mégpedig lehetőleg úgy, hogy a legfontosabb kulcsszavunk a cím elejére kerüljön.

A legfontosabb, tehát, hogy a h1 html tag-et a főcímre használjuk, egy oldalon egyszer és legyen figyelemfelkeltő.

Maradtak megválaszolatlan kérdések Önben a weboldalkészítéssel kapcsolatban?

Foglaljon időpontot egy díjmentes konzultációra és megbeszéljük a felmerült kérdéseit!

címkék: főcím |h1 |html |tag

Szerző:

Kabay Tamás
Okleveles informatikai mérnök, marketing kommunikációs szaküzemgazdász, PR szaküzemgazdász, film- és TV producer
Kapcsolódó cikkek
Weboldal menü kialakítása

Weboldal menü kialakítása

A weboldal menü tervezése és megfelelő elhelyezése rendkívül fontos szerepet játszik a felhasználói élmény és navigáció szempontjából. A hatékony navigáció nem csupán a látogatók könnyebb eligazodását segíti elő, hanem hozzájárul a weboldal átláthatóságához is.

bővebben
Blogértesítő

Kérj értesítőt a legfrissebb cikkek megjelenéséről!