Weboldal alapok

Html kódok a weboldal készítésében
2023. január 24., kedd
Szerző: Kabay Tamás

Html kódok a weboldal készítésében

Kódokból áll a weboldal

HTML (Hypertext Markup Language) a weboldalakat leíró szabványos nyelv. A HTML kódok segítségével lehet megadni, hogy egy weboldalnak mely részei rendelkezzenek szöveges, képi, videós tartalommal, és hogyan jelenjenek meg ezek a tartalmak.
Html kódok a weboldal készítésében

Html kódok írása

A HTML kódokat általában egy szövegszerkesztőben írják meg, majd a weboldalt tartalmazó szerverre feltöltik. A böngésző pedig ezt a HTML kódot olvassa be, és megjeleníti a weboldalt a felhasználó számára. A kódokat nyitó és záró tag-ek alkotják, például: <html>...</html> a weboldal teljes tartalmát foglalja magában. Az <body>...</body> a weboldal látható részei, az <h1>...</h1> a címsorokat, az <p>...</p> pedig a szövegrészeket jelöli. Egyre gyakrabban kiegészítik JavaScript-tel, CSS-sel, hogy dinamikusabbá, esztétikusabbá tegyék az oldalt.

Mi az a HTML és hogyan kapcsolódik a weboldalhoz?

A megírt kódokat elmentik egy .html vagy .htm fájlba. A weboldalt tartalmazó szerverre feltöltik, és a böngészők (pl. Google Chrome, Firefox, Safari) ezt a HTML kódot olvassák be, és megjelenítik a weboldalt a felhasználó számára.

Mért fontosak a HTML kódok?

Ezek nagyon fontosak a weboldalak készítésében, mert segítségükkel lehet meghatározni a weboldal szerkezetét és formátumát. Ezek segítségével lehet megadni, hogy egy weboldal mely részei rendelkezzenek szöveges, képi, videós tartalommal, és hogyan jelenjenek meg ezek a tartalmak. Segítségükkel lehet létrehozni fejezeteket, címsorokat, listákat, hivatkozásokat, képeket, videókat és egyéb tartalmakat, amelyek megjelennek a weboldalon. A HTML kódok segítségével lehet meghatározni az oldal struktúráját, például a fejezetek és alfejezetek elrendezését. A HTML kódok segítségével lehet létrehozni weboldalakat, amelyek könnyen navigálhatók, és könnyen használhatók a felhasználók számára. A HTML kódok segítségével lehet létrehozni weboldalakat, amelyek kompatibilisek a legtöbb böngészővel, és amelyek jól jelennek meg a különböző eszközökön (pl. számítógépeken, okostelefonokon, tablet-eken). A HTML kódok segítségével lehet létrehozni weboldalakat, amelyek könnyen indexelhetők a keresőmotorok számára, ami növeli a weboldal látogatottságát és elérhetőségét.

Hogyan épülnek fel?

Nyitó és záró tag-ekből állnak, amelyek a weboldal szerkezetét és formátumát határozzák meg. Felépítésük általában a következő:
 1. A <!DOCTYPE> tag-gel kezdődik, amely meghatározza, hogy melyik HTML verziót használjuk.
 2. A <html> tag-gel kezdődik a weboldal teljes tartalma, és a </html> tag-gel zárul.
 3. Az <head> tag-gel kezdődik a weboldal fejléce, amely tartalmazza a weboldal címét, meta adatokat, és a weboldalhoz tartozó CSS és JavaScript fájlokat. A </head> tag-gel zárul.
 4. Az <body> tag-gel kezdődik a weboldal látható része, és a </body> tag-gel zárul.
 5. A <h1>...</h1> tag-gel jelöljük a címsorokat, és a <p>...</p> tag-gel jelöljük a szövegrészeket.
 6. A <img> tag-gel jelöljük a képeket, a <a>...</a> tag-gel jelöljük a hivatkozásokat, a <ul>...</ul> tag-gel jelöljük a felsorolásokat, és a <li>...</li> tag-gel jelöljük a felsorolás elemeit.
 7. Az <div>...</div> tag-gel jelöljük az oldal elrendezését, és a <style>...</style> tag-gel jelöljük a CSS stílusokat.
 8. Az <script>...</script> tag-gel jelöljük a JavaScript kódokat, amelyekkel dinamikusabbá lehet tenni az oldalt.
A HTML kódok felépítése lehetővé teszi, hogy a weboldal szerkezete és formátuma könnyen megérthető, könnyen fejleszthető és karbantartható legyen.

Hogyan adjunk hozzá HTML kódokat a weboldalunkhoz?

A HTML kódokat a weboldalunkhoz adni általában a következő lépésekkel tudjuk megtenni:
 1. Szerkesszünk egy üres szövegfájlt, amelyet elmentünk .html vagy .htm kiterjesztéssel.
 2. Írjuk bele őket a szövegfájlba.
 3. Készítsünk egy mappát az oldalunkhoz tartozó képeknek, videóknak, JavaScript és CSS fájloknak.
 4. Feltöltjük a szövegfájlt és a mappát a weboldalunkat tartalmazó szerverre.
 5. Ellenőrizzük, hogy a weboldalunk jól jelenik-e meg a böngészőben.
 6. Ha szükséges, javítsuk ki a hibákat és módosítsuk a kódot.
 7. Amikor kész, publikáljuk a weboldalt, hogy elérhető legyen a nagyközönség számára.
Azt is fontos megemlíteni, hogy ha valaki nem rendelkezik elég ismerettel a HTML-ről, akkor is lehet weboldalt készíteni, pl. weboldalkészítő platformok segítségével, mint amilyen a Wix, Weebly, Squarespace, stb. ezekkel a platformokkal drag-and-drop módszerrel lehet weboldalt készíteni anélkül, hogy HTML-t kellene írni.

Melyek a leggyakoribb HTML kódok?

A HTML kódok különböző elemeket jelölnek a weboldalon, és vannak alapvető, gyakran használt kódok, amelyeket a legtöbb weboldal tartalmaz. Itt vannak a leggyakrabban használtak:
 1. <html>...</html> - a weboldal teljes tartalmát foglalja magában.
 2. <head>...</head> - a weboldal fejléce, amely tartalmazza a weboldal címét, meta adatokat, és a weboldalhoz tartozó CSS és JavaScript fájlokat.
 3. <body>...</body> - a weboldal látható része, amely tartalmazza a weboldal valódi tartalmát.
 4. <h1>...</h1>...<h6>...</h6> - címsorokat jelölnek, amelyek a weboldal fejlécéből az oldaltérbe állnak.
 5. <p>...</p> - a szövegrészeket jelöli.
 6. <a>...</a> - hivatkozásokat jelöl, amelyek a weboldal más részeire, vagy más weboldalakra mutatnak.
 7. <img> - képeket jelöl
 8. <ul>...</ul> és <li>...</li> - felsorolásokat jelölnek, amelyek a weboldalon található listákat jelenítik meg.
 9. <div>...</div> - az oldal elrendezését jelöli, amelyet a CSS stílusokkal lehet formázni.
 10. <style>...</style> és <script>...</script> - CSS és JavaScript kódokat jelöl, amelyekkel dinamikusabbá lehet tenni a weboldalt.
Ezek a kódok nagyon alapvetőek, de van sok más kód is, ami hasznos lehet, pl. <header>, <nav>, <main>, <aside>, <footer> stb. ezek segítségével lehet könnyen meghatározni a weboldal szerkezetét.  

HTML egy szabványos nyelv, amelyet a weboldalak készítésére használnak. A HTML kódok segítségével lehet meghatározni a weboldal szerkezetét, formátumát, a weboldal elemeinek megjelenését és tartalmát. A HTML kódokat általában egy szövegszerkesztőben írják meg, majd a weboldalt tartalmazó szerverre feltöltik. A böngésző pedig ezt a HTML kódot olvassa be, és megjeleníti a weboldalt a felhasználó számára. A HTML kódokat gyakran kiegészítik JavaScript-tel, CSS-sel, hogy dinamikusabbá, esztétikusabbá tegyék az oldalt.

Maradtak megválaszolatlan kérdések Önben a weboldalkészítéssel kapcsolatban?

Foglaljon időpontot egy díjmentes konzultációra és megbeszéljük a felmerült kérdéseit!

Szerző:

Kabay Tamás
Okleveles informatikai mérnök, marketing kommunikációs szaküzemgazdász, PR szaküzemgazdász, film- és TV producer
Kapcsolódó cikkek
Weboldal menü kialakítása

Weboldal menü kialakítása

A weboldal menü tervezése és megfelelő elhelyezése rendkívül fontos szerepet játszik a felhasználói élmény és navigáció szempontjából. A hatékony navigáció nem csupán a látogatók könnyebb eligazodását segíti elő, hanem hozzájárul a weboldal átláthatóságához is.

bővebben
Blogértesítő

Kérj értesítőt a legfrissebb cikkek megjelenéséről!