Weboldal alapok

A keresőoptimalizálás fontossága és legújabb trendjei a weboldalkészítés során
2023. április 25., kedd
Szerző: Kabay Tamás

A keresőoptimalizálás fontossága és legújabb trendjei a weboldalkészítés során

SEO 2023-ban

A keresőoptimalizálás (SEO) legújabb trendjei közé tartozik a mesterséges intelligencia (AI) fejlődése, a hangalapú keresésre való optimalizálás, a mobilbarát weboldalak fontossága, a minőségi és terjedelmes tartalom létrehozása, a gazdag kivonatok használata, a Google Discover használata, a videók és képek keresőoptimalizálása, a szemantikus kifejezések használata és a lokális SEO.
Mesterséges intelligencia a keresőoptimalizálásban

A mesterséges intelligencia előretörése

Az AI fejlődése és a Google szakembereinek nyilatkozatai egyre inkább arra engednek következtetni, hogy a mesterséges intelligenciának a szerepe nőni fog a találati lista kialakításakor. Itt elsősorban azokra a tényezőkre gondolhatunk, melyek a felhasználói élményt jellemzik. Ide sorolhatjuk az átkattintási arányt, a visszapattanási arányt és a weboldalon töltött időt. A Google alapelve, hogy a felhasználó az első! Ezért ez az elv szerint rangsorolja is a találatokat a keresőben, mivel a Google célja, hogy minél nagyobb felhasználói élményt nyújtson egy-egy oldal a felhasználóknak. A Google folyamatosan módosítja az algoritmust, mely szerint rangsorolja a találatokat. Ebben pedig kétségtelen, hogy az AI egyre fontosabb szerepet kap. Az AI vagy mesterséges intelligencia számos további módon befolyásolja a Google találati listáját. Az algoritmusok általában figyelembe veszik a következő tényezőket:
 1. Tartalom minősége: Az AI lehetővé teszi a Google számára, hogy azonosítsa a magas minőségű tartalmat a weboldalakon. Az algoritmusok számos szempontot figyelembe vesznek, például a relevanciát, az eredetiséget, a hosszúságot és a nyelvi érthetőséget.
 2. Felhasználói élmény: Az AI segít a Google-nek azonosítani a felhasználók számára legjobban használható weboldalakat. A Google rangsorolási rendszere figyelembe veszi a felhasználói élményt, mint például az oldalbetöltési sebességet, a mobilbarát kialakítást és a felhasználói élményt.
 3. Linkek: Az AI használható a linkek elemzésére és értékelésére is. A Google rangsorolási rendszere figyelembe veszi a linkek minőségét és mennyiségét, amelyek egy adott weboldalra mutatnak. Az AI segíthet azonosítani a spam linkeket és a manipulatív linképítési technikákat is.
 4. Lokalitás: Az AI lehetővé teszi a Google számára, hogy azonosítsa a felhasználók helyét, és ezáltal javítsa a találati lista relevanciáját a felhasználók számára.
 5. Keresési történet: Az AI azt is lehetővé teszi a Google-nek, hogy azonosítsa a felhasználók keresési előzményeit, és ezáltal javítsa a találati lista relevanciáját.
 6. Konkurencia: Az AI figyelemmel tudja kísérni a versenytársak weboldalait, hogy javítsa a saját találati listáját.
Az AI fejlődése azt is jelenti, hogy a Google algoritmusai egyre inkább képesek lesznek megérteni a felhasználók szándékait és igényeit, és ennek megfelelően rangsorolni a találatokat.

A hangalapú keresések a keresőoptimalizálásban

A hangalapú keresésre való optimalizálás azt jelenti, hogy egyre több ember használja ezt a funkciót és ezért érdemes tartalommarketing-stratégiájának középpontjában az ezen társalgási, keresési stílusra való optimalizálásra is összpontosítani. Az elmúlt években a hangalapú keresések jelentős népszerűségre tettek szert, és fontos szerepet játszanak a keresőoptimalizálásban is. A hangalapú keresések általában hosszabb, természetesebb kifejezéseket tartalmaznak, mint a szöveges keresések, és általában a "hogyan", "mikor", "hol" és "miért" típusú kérdésekkel kapcsolatosak. Ennek megfelelően a hangalapú keresésekhez optimalizálva kell tartalmazni az olyan kulcsszavakat, amelyek a felhasználói kérdésekre adott válaszokat tartalmazzák. Az optimalizálás során figyelembe kell venni a nyelvi különbségeket, a nyelvtanilag helyes mondatokat, a szóhasználatot és az előfordulás gyakoriságát. A hangalapú keresések optimalizálása érdekében javasoljuk a következő lépéseket:
 1. Használjon természetes nyelvet, hogy az oldal tartalma könnyen érthető legyen.
 2. Tartsa az oldal tartalmát az adott témára összpontosítva, és válaszoljon a gyakori kérdésekre.
 3. Használjon kulcsszókifejezéseket, amelyek a felhasználói kérdésekre adott válaszokat tartalmazzák.
 4. Használjon strukturált adatokat, amelyek segítenek azoknak az információknak a megjelenítésében, amelyek a felhasználók keresési szándékával egyeznek meg.
 5. Biztosítson gyors és mobilbarát felhasználói élményt.
A hangalapú keresések jelentősége tovább nő a mobil eszközök elterjedésével, így fontos, hogy az optimalizálásban figyelembe vegyük a hangalapú keresések lehetőségeit.

Mobilbarát megjelenés az első

A mobilbarát weboldalak fontossága azt jelenti, hogy 2023-ban is hosszú távon az egyik leghatékonyabb eszköz lehet a vállalkozások számára a keresőoptimalizálás (SEO). A B2B marketingszakemberek kb. 60%-a szerint a SEO a leghatékonyabb és az organikus forgalom több leadet generál. A mobilbarát megjelenés az elsődleges fontosságú a weboldalak tervezése és optimalizálása során. A mobil eszközök használata gyorsan növekszik, és ma már az internetes keresések jelentős része mobilról történik. Ez azt jelenti, hogy a weboldalaknak át kell alakulniuk, hogy megfeleljenek az egyre növekvő mobil felhasználói igényeknek. A mobilbarát weboldalak több előnnyel járnak. Az ilyen weboldalakat könnyebb olvasni és navigálni a mobilkészülékeken, így a felhasználók szívesen használják őket. Emellett a Google keresőalgoritmusai is előnyben részesítik a mobilbarát oldalakat, és magasabb helyezést biztosítanak nekik a találati listákon. Az optimalizálás során a weboldalaknak gyorsan betölthetőnek és reszponzívnak kell lenniük. A betöltési időnek gyorsnak kell lennie, hogy a felhasználók ne hagyják el az oldalt azért, mert túl lassan töltődik be. A reszponzív tervezés lehetővé teszi a weboldalak optimális megjelenítését különböző eszközökön, így a felhasználók könnyen használhatják az oldalt, bármilyen eszközön. A mobilbarát megjelenéshez az alábbi tippeket érdemes figyelembe venni:
 1. Használjon reszponzív tervezést, amely lehetővé teszi, hogy az oldal optimális módon jelenjen meg különböző készülékeken.
 2. Minimalizálja a képeket és a videókat, hogy az oldal gyorsabban betölthető legyen.
 3. Használjon nagyobb betűméretet, hogy az olvasás kényelmesebb legyen a mobil eszközökön.
 4. Használjon egyszerű menürendszert, hogy a felhasználók könnyen navigálhassanak az oldalon.
 5. Tesztelje az oldalt különböző mobil eszközökön, hogy meggyőződjön arról, hogy megfelelően működik.
A kiváló minőségű tartalom létrehozása, a webhely technikai beállításainak javítása, valamint a gyors betöltési sebesség még mindig elengedhetetlen a keresőmotorok eredményoldalain való előkelő helyezés eléréséhez.

Az AI-alapú szemantikus keresés továbbra is meghatározó lesz a keresőoptimalizálásban. Az élményközpontú tervezés és a felhasználói élmény javítása egyre fontosabbá válik. A videó tartalmak tovább növelik a jelenlétet az organikus találatokban.
A hangalapú keresések optimalizálása a trendek között lesz. A tartalmak minősége és hossza továbbra is befolyásolja az organikus találatokat.
Az EAT (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) alapelve továbbra is fontos lesz a weboldalak rangsorolásában.
Az algoritmusok továbbra is figyelnek a mobilbarát weboldalakra és a gyors betöltési időre. Az intelligens tartalom stratégiák növekvő népszerűsége várható.
A helyi kereséseknek továbbra is meghatározó szerepe lesz, és az ezzel kapcsolatos stratégiák tovább fejlődnek. A keresőoptimalizálás mellett egyre nagyobb hangsúly kerül a tartalommarketingre és a közösségi média marketingre.

Maradtak megválaszolatlan kérdések Önben a weboldalkészítéssel kapcsolatban?

Foglaljon időpontot egy díjmentes konzultációra és megbeszéljük a felmerült kérdéseit!

Szerző:

Kabay Tamás
Okleveles informatikai mérnök, marketing kommunikációs szaküzemgazdász, PR szaküzemgazdász, film- és TV producer
Kapcsolódó cikkek
Weboldal menü kialakítása

Weboldal menü kialakítása

A weboldal menü tervezése és megfelelő elhelyezése rendkívül fontos szerepet játszik a felhasználói élmény és navigáció szempontjából. A hatékony navigáció nem csupán a látogatók könnyebb eligazodását segíti elő, hanem hozzájárul a weboldal átláthatóságához is.

bővebben
Blogértesítő

Kérj értesítőt a legfrissebb cikkek megjelenéséről!